SEYRAN
(Ken’an Rifâî Dîvânı’ndan Seçmelerle Baş Başa)
Artık Kitapçılarda ve İnternet Ortamında Satışta...
SEYRAN 4. BÖLÜMDEN KÜÇÜK BİR KESİT:
...“Şarkılar, şiirler, romanlar, filimler vb. hep aşkı anlatıyor. Elbet biliyorum, zevkle takip ediyorum, kendim de aşka elbette önem veriyorum. Fakat genç kuşak olarak itiraf edelim ki âşığın hasreti, bize yabancı… Biz sevgiliye yanmayı, sevgiliyle yanmayı galiba bilmiyoruz ya da unuttuk ya da bize bu bir şekilde unutturuldu. “Değiştir, değiştir, sıktıysa, bıktınsa, seni zora sokuyorsa, seni mutlu edemiyorsa vb. değiştir.” diyen bir nesiliz. Hiçbir vicdani problem hissetmeden de bunu kolaylıkla gerçekleştirebiliriz. Dolayısıyla da “Âşığın sevgilisine duyduğu hasretin ömrü, günümüz dünyasında olsa olsa ancak bir dakikadır.” deriz. O kuvvetli özlemleri, aşk ile kavruluşları artık anlıyorum ki; biz sadece bildiğimizi zannederek yaşamış ve belki günde yüz kere “Seni seviyorum.” belki bin kere “Özledim.” de desek, yaşadığımız his kaybıyla kelimelerin içini de biz boşaltıvermişiz. Yazık!
Sevgiliye kavuşmak için çırpındıkça, hasretle kavruldukça, hem izleyicisi hem oyuncusu olunan bir piyes konuluyor sahneye. “Değiştir…” mantığına yenildikçe görülen o ki bizim piyesler bir hayli kalabalık. Fakat bu kalabalığın içersinde, alışılagelmişin dışında bir bakış açısıyla yol, hiç mi kesişmemeli? Duydum adını. Çıktım işte yoluna. Anladım ki başka bir hakikat var burada. Vardım kapısına ve dinledim ondan, zirvelerdeki âşığın hasretinin büyüklüğünü. O, “Allah!” diyor-du ve üstüne basa basa söylüyordu ki şaşırdım “Rabbin Allah, hey! Rabbin Allah.”...
...
Günümüzden bir bakışla tasavvufî açıdan incelenen şiir, ilahî formuyla Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Sanatçısı Sayın AYŞE ERDAL tarafından seslendiriliyor.